24410-21460 & 75606 info@cava-sfetsiou.gr

Οι οινόφιλοι στην Τοσκάνη

1 Δεκεμβρίου 2009: Οι οινόφιλοι στην Τοσκάνη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδρομή της Λέσχης οινοφίλων Καρδίτσας στην Ιταλία με την συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων από την ίδρυσή της.
Προορισμός μας μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ιταλίας, η Τοσκάνη. Η Τοσκάνη με πρωτεύουσα τη Φλωρεντία και με τα σύγχρονα οινοποιεία της προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες.
Η πόλη της Φλωρεντίας είναι πράγματι ένα απέραντο μουσείο. Οι τέχνες του Μεσαίωνα ο πολιτισμός της και η ιστορία της ζωντανεύουν σε κάθε γωνιά.
Οι επισκέψεις σε δύο από τα καλύτερα οινοποιεία του Chianti άφησαν στους οινόφιλους αξέχαστες εντυπώσεις. Τα οινοποιεία στεγασμένα σχεδόν όλα σε πανέμορφους πύργους του Μεσαίωνα είναι σημεία αναφορά για την τέχνη της οινοποίησης. Το Chanti clasico είναι το κρασί που κλέβει την παράσταση. Εντύπωση προξενεί η καταπληκτική αρμονία που διαπιστώνει ο επισκέπτης στο περιβάλλον (απόλυτος σεβασμός). Στην τεχνική λειτουργούν όλα με κανόνες απαραβίαστους. Η παραγωγή είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Η οργάνωση για τη διάθεση του προϊόντος στις αγορές υπόδειγμα προς μίμηση. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η θερμή και πλούσια φιλοξενία με την οποία μας υποδέχτηκαν τα οινοποιεία. Αξέχαστη θα μείνει στους οινόφιλους και η επίσκεψη στην πόλη της Σιένας. Η Piazza Del Campo μια από τις ωραιότερες πλατείες όπου μια φορά το χρόνο γίνονται οι αγώνες αλόγων Palio, είναι ένα από τα πλέον αξιοθαύμαστα μνημεία αρχιτεκτονικής στον κόσμο.
Η επίσκεψη στον San Gimignano θα μείνει αξέχαστη. Το χωριό Κάστρο με τους 15 πύργους είναι κτισμένο σ ‘ένα μεγάλο λόφο. Μαγεμένος ο επισκέπτης αντικρίζει από ψηλά τους απέραντους αμπελώνες και ελαιώνες που καλύπτουν τις πεδιάδες της Τοσκάνης. Δεν θα μπορούσε όμως να τελειώσει αυτό το ταξίδι όνειρο των οινοφίλων χωρίς τα καθιερωμένα ψώνια.
Η λύση βρέθηκε εκτός βέβαια της αγοράς της Φλωρεντίας. Η επίσκεψη στο μικρό κρατίδιο της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, όπου αν και ολιγόωρη η διαμονή στην αγορά ήταν τα Toco Finale του ταξιδιού.
Τέλος οι οινόφιλοι της Καρδίτσας έζησαν για πέντε ημέρες τόσο λίγο χρόνο ένα αξέχαστο ζωντανό όνειρο.

Ο οινόφιλος Ντίνος Θεογιάννης

Οι ιστοσελίδες των 2 οινοποιείων που επισκέφτηκε η λέσχη μας:

http://www.castelloilpalagio.it

http://www.vicchiomaggio.it